Femeie batrana uitandu-se pe geam la ploaie

Emoții și temeri în procesul de reabilitare cardiacă

Este posibil ca profesioniștii din domeniul sănătății să nu vă fi vorbit despre aspectele emoționale ale afecțiunii dumneavoastră. Și probabil că simțiți multe emoții. S-ar putea să vă simțiți singur, speriat sau diferit de persoana care erați înainte de a afla că aveți o boală de inimă. Iar emoțiile acestea pot fi atât negative, cât și pozitive.

Aceste sentimente sunt normale și des întâlnite – majoritatea pacienților le au. Învățăm în timp să le acceptăm și să le integrăm în viață,  pe măsură ce aflăm informații despre afecțiune și recuperarea necesară. 
Emoțiile negative vă pot afecta recuperarea și pot crește riscul pentru alte evenimente cardiace, așa că este important să vă înțelegeți sentimentele, să vă recunoașteți problemele și să cereți ajutor specializat atunci când aveți nevoie.

Emoțiile sunt normale, iar în continuare vom menționa câteva dintre cele mai des întâlnite emoții în astfel de situații: frica, anxietatea, furia.

Frica

Incertitudinea și lipsa de control provoacă frică, iar acest lucru este normal atunci cand vă confruntați cu recuperea după un incident cardiovascular. Teama copleșitoare vă poate împiedica să luați măsurile benefice pentru dumneavoastră și vă poate îngreuna drumul către vindecare. Un pas important în această luptă este informația corectă și adaptată situației dumneavoastră. Este important să întrebați echipa de medici la ce vă puteți aștepta în următoarele săptămâni sau luni de la începerea tratamentului, astfel dobândiți un minim de predictibilitate și vă ajustați așteptările astfel încât tot procesul să devină mai ușor.

Anxietatea

Neliniștea și îngrijorarea care par să nu se mai termine pot reprezenta anxietate. De asemenea, puteți avea probleme cu somnul, iritabilitate sau o stare de tensiune care persistă. Acest tip de stare vă poate epuiza. Simpla deschidere față de acest tip de sentimente este un pas înainte spre a vă simți mai bine. 
O plimbare in aer liber, un film sau un ceai alături de cineva drag vă pot reduce acest sentiment de anxietate. Mișcarea ușoară, în măsura în care vă este permisă de către medic, este o activitate care vă poate reda starea de bine și totodată, temperează stările de anxietate.

Furia

Puteți să simțiți furie și nedreptate pentru ce s-a întâmplat. Furia este o emoție și poate să apară în astfel de situații de viață. Este important să știți cum să o gestionați, pentru a nu interveni în procesul de vindecare. Furia frecventă poate determina creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, astfel inima lucrează intens. Așadar, suportul emoțional este crucial pentru o gestionare sănătoasă a furiei. Încrederea pe care o aveți în oamenii dragi și în medici este foarte importantă pentru un nivel redus al furiei. Indiferent de tipul de temperament pe care îl aveți, gestionarea furiei face parte din acest proces și nu este de neglijat.

Despre singurătate

Un astfel de proces vine și cu sentimentul de singurătate. Sunteți singurul care știe cum vă afectează boala din punct de vedere emoțional și fizic, deoarece fiecare descifrează emoțiile într-un mod diferit.

Familia, prietenii și medicii pot face o mare diferență în această situație, iar sentimentul că celorlați le pasă cu adevărat de bunăstarea dumneavoastră este soluția pentru a nu vă simți singur sau izolat.

Fiți optimiști!

Un alt sentiment comun este speranța. Aceasta este strâns legată de optimism și o stare de bine în ciuda tuturor problemelor existente. A fi informat despre afecțiunea pe care o aveți și despre procesul de reabilitare cardiacă, a avea o comunicare deschisă cu medicul cardiolog și cu toți specialiștii implicați în proces și a beneficia de sprijin emoțional din partea familiei sunt elemente fundamentale ale stării de bine și de mare ajutor pentru a fi optimist!