Barbat cu durere in piept

Durerea toracică: semnale și prevenția infarctului miocardic

Durerea toracică (localizată la nivelul pieptului în față sau în spate) este un subiect sensibil, de mare importanță, mai ales în perioada actuală în care bolile cardiovasculare sunt cauza principală a deceselor la nivel global.

Un factor și mai alarmant îl reprezintă creșterea numărului de boli cardiovasculare în rândul tinerilor și nu de puține ori am remarcat infarcte miocardice acute la tineri sub 35 ani în practica medicală.

Când trebuie să vă prezentați la spital în cazul în care vă confruntați cu o durere la nivelul pieptului? În primul rând, o persoană care a mai suferit în antecedente un eveniment major de tipul infarctului de miocard sau se cunoaște cu un istoric de afecțiuni cardiovasculare importante, este bine să fie evaluată cât mai rapid, de la debutul simptomatologiei, într-o unitate de urgențe.

În linii mari, o durere toracică semnificativă (nou apărută sau severă; de durată prelungită peste 20 minute; agravată de orice tip de efort fizic; asociind dificultăți în respirație)  necesită evaluare într-un mediu spitalicesc de urgență pentru a exclude o patologie cardiovasculară acută, amenințătoare de viață.

Nu orice durere toracică  este un infarct miocardic, cum de altfel unele persoane pot chiar experimenta un infarct miocardic în absența durerii, mai ales dacă sunt diabetici, vârstnici peste 60 ani sau de sex feminin.

Diagnosticul rapid la camera de gardă trebuie să excludă în primul rând o serie de patologii cardiovasculare acute (infarct miocardic acut, disecție de aortă, pericardită cu tamponadă cardiacă, embolie pulmonară) ce pot fi acompaniate de simptome precum: o senzație de apăsare sau disconfort în centrul pieptului, extinderea senzațiilor toracice către mandibulă/gât, braț/antebraț stâng, în spate, în ceafă,  transpirații, anxietate, tegumente reci, umede, dificultăți în respirație, varsături și greață, palpitații (puls rapid sau neregulat), amețeli sau chiar leșin.

În astfel de situații, este indicat să se apeleze numărul unic de urgențe  112 pentru a fi preluat de echipaj specializat și să se evite deplasarea invidividuală la spital întrucât evoluția poate fi fatală.

Dincolo de bolile cardiovasculare, există și o serie de patologii vaste care asociază durere toracică, printre care cele mai frecvente includ patologiile pulmonare (pneumonie, pleurezie, pneumothorax spontan, embolie pulmonară, bronșite acutizate), digestive ( reflux gastro-esofagian, gastrită, ulcer gastro-duodenal, colecistită, pancreatită),  musculare și osoase (entorse, costocondrită-inflamația cartilajului care leagă coastele de stern-, fracturi costale), neurologice ( nevralgia intercostală, hernia de disc cervicală), psihologice (stresul, anxietatea, deprivarea de somn, sindromul de ,,burn-out’’) sau dureri funcționale.

Ce trebuie făcut după excluderea unei patologii cardiovasculare acute în unitatea de urgențe la pacientul cu multipli factori de risc cardiovasculari?

Abordarea corectă a unui pacient după excluderea unei cauze acute constă în continuarea explorărilor în regim ambulator.  Din punct de vedere cardiologic,  este necesar a se efectua un bilanț complet al factorilor de risc cardiovasculari în cadrul cabinetului de cardiologie  constând în evaluarea comportamentului și a condițiilor de viață, analiza bolilor rudelor de gradul I, analize de sânge cât și în completarea investigațiilor de specialitatea neefectuate în urgență  pentru a explora statusul complet cardiovascular. Acestea pot cuprinde ecocardiograrfie, monitorizare Holter ECG sau de tensiune arterială, test de efort electrocardiografic/ecocardiografic, angioCT coronarian, scintigrafie sau RMN cardiac etc.

În unele cazuri, în funcție de particularitățile fiecărui pacient, se poate impune continuarea investigațiilor în mod invaziv (coronarografie), procedură care nu este lipsită de riscuri.

Mergeți la medicul cardiolog pentru o discuție completă și pentru a vă cunoaște mai bine inima înainte de a apărea evenimente neplăcute.

Autor: Dr. Elena Pleșu