Om suferind de insuficienta cardiaca

Povara insuficienței cardiace în viața de zi cu zi

Tot mai des auzim că oamenii din jurul nostru suferă de insuficiență cardiacă. Unul dintre motivele pentru care acest lucru se întâmplă este faptul că prevalența bolilor cardiovasculare a crescut la nivel mondial în ultimii ani, iar în prezent acestea reprezintă principala cauză de mortalitate.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în anul 2019, bolile cardiovasculare au fost responsabile de 31% din decesele înregistrate la nivel mondial, iar tendința globală este în continuă creștere ca urmare a unui stil de viață nesănătos și a lipsei de control a factorilor de risc, precum stresul, lipsa somnului, fumatul, obezitatea, sedentarismul, consumul de substanțe recreaționale, alcool și alimentație nesănătoasă. În România situația este mult mai severă, cifrele indicând aproximativ 60% din decesele anuale ca fiind cauzate de boli de inimă.

Insuficiența cardiacă este un sindrom care intervine atunci când, din cauza unor afecțiuni cardiovasculare, inima nu mai poate pompa suficient sânge în corp pentru ca acesta să funcționeze în parametri normali, întâi la efort, urmând ca mai târziu, în stadiile avansate,  chiar și în repaus.

Prin urmare, o persoană cu insuficiență cardiacă va începe să resimtă simptome precum o respirație mai dificilă, o capacitate de efort alterată, umflarea gleznelor, oboseală, slăbiciune, palpitații, lipsa poftei de mâncare, depresie ș.a.

Atunci când simptomele se instalează rapid, ne referim la insuficiență cardiacă acută sau acutizată. Aceasta este principala cauză de spitalizare la persoanele cu vârsta  de peste 65 de ani şi este asociată cu o rată de mortalitate şi de respitalizare crescute. Mortalitatea chiar și în spitale  poate ajunge de până la 10% din cazuri, ceea ce arată severitatea afecțiunii.

Insuficiența cardiacă are un impact semnificativ asupra persoanelor din mai multe puncte de vedere:

  • fizic – apare oboseala la efort, uneori în executarea unor sarcini simple până în momentul în care îmbrăcatul poate deveni o adevărată provocare
  • emoțional – intervine frica în legătură cu boala și perspectivele, sentimente precum neputință, anxietate, depresie
  • social – dificultatea de a lucra determină izolare, iar în timp persoanele pot fi nevoite să se limiteze în activități și să se retragă din viața socială

Cu toate acestea, prognosticul pentru persoanele cu insuficiență cardiacă s-a îmbunătățit în ultimele decenii datorită noilor terapii, astfel încât pentru pacienții cu insuficiență cardiacă ușoară până la moderată perspectiva poate fi una bună dacă boala este gestionată corect. Pentru forma severă de insuficiență cardiacă prognosticul este mai rezervat, dar există și în acest caz însă opțiuni terapeutice.

Cel mai important este ca în urma discuției cu medicul pacientul să înțeleagă patologia cu care se confruntă și faptul că dincolo de terapia de care poate beneficia, la fel de importantă este și schimbarea stilului de viață pentru a obține cele mai bune rezultate.

Autor: Dr. Elena Pleșu