Doctor discutând cu pacientul său

The importance of communication in cardiac rehabilitation

În orice fel de proces de recuperare este indicat să vă exprimați emoțiile și gândurile deschis. Sunt încurajate discuțiile cu cei care vă monitorizează procesul, deoarece verbalizarea trăirilor ajută în astfel de situații și consolidează relația cu îndrumătorul dumneavoastră.

Prin comunicarea constantă cu cei care va urmăresc îndeaproape parcursul, se realizează conectarea și veți beneficia de sentimentul de apartenență la echipa cu care colaborați, având toți același scop, anume recuperarea și sănătatea inimii dumneavoastră.

În timp ce determinarea pe care programul de reabilitare cardiacă o oferă, aceasta este primul pas, deoarece o recuperare de succes nu poate avea loc fără perseverență și reziliență – elemente strâns legate de bunăstarea psihologică a pacientului. Atât funcția socială, cât și cea psihologică sunt strâns legate de parcursul în procesul de reabilitare cardiacă. Cele două funcții sunt în legătură cu anumite comportamente și cu procesul de adaptare, uneori concret, alteori mai subtil. Reziliența nu depinde și de personalitate – ea putând fi învățată și dezvoltată oricând de-a lungul vieții.

Personalizarea programului de recuperare oferă siguranța oamenilor că fiecare caz este tratat ca un sistem, iar acest lucru pune în centrul problemei individul și particularitățile acestuia. Oamenii sunt diferiți, iar felul în care organismul reacționează după orice fel de incident traumatic este diferit. Prin urmare, procesul trebuie să aibă particularitățile sale și este important ca toți factorii din viața de zi cu zi ai pacientului să fie luați în considerare. 

În continuare vă vom prezenta 5 beneficii ale reabilitării cardiace:

  1. Scade riscul de se repeta incidentul cardiac. Recuperea are ca scop revenirea la o viață cât se poate de normală. 
  2. Orice program de exerciții fizice vă ajută să vă simțiți mai bine atât fizic, cât și psihic și vă oferă un tonus mai bun, mai multă energie și o postură îmbunățățită. Totodată, vorbim despre o circulație mai bună a sângelui și sporirea sistemului imunitar. 
  3. Vă poate ajuta să trăiți mai mult. Exercițiile fizice executate în mod regulat, un plan alimentar echilibrat și un gram de optimism sunt ingrediente deja cunoscute pentru o viață sănătoasă, iar acestea rămân valabile și pentru pacienții care trec prin procesul de reabilitare cardiacă. 
  4. Îmbunătățirea tonusului muscular
  5. Simptomele precum angină pectorală, oboseală sau dificultate a respirației pot fi ameliorate prin grija oferită organismului dumneavoastră și atenția la detalii.
  6. Calitatea vieții crește în general prin reluarea activităților obișnuite și încrederea în echipa medicală cu care țineți legătura.

Comunicarea este crucială în reabilitarea cardiacă deoarece este vorba despre un program de întreținere pe termen lung și, în general, obiceiurile învățate și abilitățile dobândite pe parcursul programului trebuie continuate și urmate pentru tot restul vieții.