Fructe sănătoase într-un bol

Some rules to keep the cardiovascular system healthy

Toate alegerile pe care le facem zilnic au un impact major asupra vieții noasre. Cu cât alegem mai mult în beneficiul nostru, cu atât ne vom simți mai bine și vom fi mai sănătoși.

Alimentația, mișcarea și nivelul de stres, toate aceste elemente reprezintă componente esențiale pentru sănătatea sistemului cardiovascular.

Sistemul cardiovascular, numit și sistemul circulator, este un sistem de organe care permite sângelui să circule prin tot corpul și alimentează celulele cu substanțele nutritive și oxigenul necesar, dar elimină și dioxidul de carbon și alte produse reziduale.

Ce putem face pentru a menține sistemul cardiovascular sănătos și pentru a încerca să reducem la minim riscurile apariției unei boli cardiovasculare? Există câteva reguli general valabile care ne pot ajuta să trăim mai mult și să ne îmbunătățim calitatea vieții prin sănătate.

Echilibrarea unei diete nesănătoase este cheia pentru prevenirea bolilor cardiovasculare

Nu e nevoie de schimbări drastice sau eliminarea plăcerilor și a poftelor, ci de o moderație în alegerile făcute. Alimentația având în centru legume, fructe și cereale, alături de dieta mediteraneeană dă rezultate foarte bune deoarece limitează cantitatea de zahăr, sare și carne procesată.

Totodată, este important și controlul porțiilor astfel încât nu este recomandat să mâncăm foarte mult la o masă și nici în general.

Lipsa activității fizice poate să atragă un efect de domino pentru sănătatea întregului organism

Un organism activ e un organism sănătos și pregătit să lupte cu afecțiuni și să le învingă daca e cazul. Studiile ne spun că persoanele care nu fac mișcarea au cu 40% mai multe șanse de a dezvolta boli cardiovasculare. Așadar, există dovezi că exercițiile fizice reprezintă o apărare excelentă și o metodă de  a menține nivelul de stres sub control.  Mersul pe jos, jogging-ul, fitness-ul, aerobic, înot sau bicicletă. Există forme de mișcare pentru toată lumea!

Odihna insufucientă afectează ritmul cardiac și tensiunea arterială

Odihna e ca un medicament pentru corpul nostru. Fără un număr adecvat de ore de somn profund, corpul eliberează substanțe chimice care, în timp, pot afecta ritmul cardiac și tensiunea arterială. Scopul este să ne asigurăm un program consecvent de somn. Cele opt ore de somn pe noapte sunt esențiale pentru funcționarea întregului organism, pentru bună dispoziție și pentru ca procesele să aibă un ritm adecvat. Așadar, importanța somnului nu este de neglijat, ba chiar odihna este esențiala pentru sănătatea inimii!

Consum moderat de alcool și renunțarea la fumat

Nu este un secret faptul că alcoolul dănuează sănătății. Cu toate acestea, să nu uităm despre importanța renunțării la fumat. Fumatul adaugă chimicale în sânge și astfel îngreunează treaba întregului nostru sistem cardiovascular. Combinația celor două este cu atât mai dăunătoare. Beneficiile renunțării la fumat sunt pe termen lung și ne ajută să dobândim și alte obiceiuri beneficie, cum ar fi sportul.

 

Comportamentele sănătoase vă vor proteja inima și o vor menține puternică pe tot parcursul vieții. Este nerealist să vă așteptați să faceți schimbări radicale ale stilului de viață imediat. Pentru a crea obiceiuri de lungă durată, începeți treptat cu un obiectiv ce poate fi atins ușor. Micile ajustări pot aduce beneficii semnificative.