Cuplu in varsta alergand in parc

Motivation and barriers. How to become more active for a healthy heart

Ce putem face pentru a reduce riscul de a dezvolta probleme de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare? Răspunsul este pe cât de simplu, pe atât de provocator: exerciții fizice în mod regulat.

Doar 1 din 10 români fac săptămânal sport, conform Institutului Național de Statistică.

Există multe bariere în incercarea de a face mișcare. Fie că vorbim de scuzele pe care ni le găsim sau bariere mentale care ne sabotează în demersul de a fi mai activi, relația cu sportul este de multe ori plină de provocări. 

  • Suntem prea ocupați și nu reușim să introducem in rutina săptămânală câteva ore de mișcare
  • Nu există acces către spații special amenajate sau parcuri care să ne ofere un cadru potrivit
  • Oboseală și lipsă de motivație
  • Senzația de disconfort din timpul antrenamentelor și de după (ex: febră musculară)
  • Lipsa percepută a rezultatelor

Putem să trecem peste aceste bariere și să încercăm să ne îndreptăm către un obicei atât de benefic sănătății cardiace și nu numai? 

Răspunsul este cu siguranță DA. Cu puțină înțelegere asupra beneficilor pe care câteva ore de exerciții fizice le pot avea pe termen lung, putem să ne “cumpărăm” o viață mai sănătoasă și mai lungă.

Iată câteva sugestii si instrumente pentru a face față avalanșei de gânduri care elimină motivația:

Pentru un program încărcat

Cu toții trăim vieți din ce în ce mai complexe, jonglând cu angajamente de tot felul. Găsirea timpului pentru mișcare de multe ori nici nu există pe lista cu priorități, deși poate ne-am dori. 

Pentru a face câțiva pași concreți în direcția aceasta, vă sfătuim ca pentru o perioadă să vă monitorizati programul. Dacă faceți acest lucru, poate veți observa activități care pot fi eficientizate sau chiar eliminate. De exemplu, începeți prin a găsi doar 30 minute de 3 ori pe sapămănâ în care să vă mișcați ușor. Cel mai important este sa alocați timp în rutina dumneavoastră pentru sport.

Începeți ușor, cu 30 de minute de mers alert sau un antrenament online, opțiuni există, trebuie să identificați ce vă face să vă simțiți mai bine! 

Lipsa motivației

Uneori, lipsa motivației e strâns legată de convingerea că nu aveți timp să faceți exerciții. S-ar putea să nu vă placă tot procesul de a face mișcare sau s-ar putea să considerați că nu progresați. Anotimpurile, de asemenea, pot influența nivelul de motivație. 

Câteva idei care vă pot ajuta sa vă gasiți motivația:

  1. Stabiliți o anumită zi și o anumită oră pentru sport în calendarul dumneavoastră. Așa încercați să vă responsibilizați în avans și poate să devină mai ușor să vă țineți de plan
  2. Invitați și alți prieteni sau membrii ai familiei care să înceapă alături de dumneavoastră acest demers. Împreună poate să fie mai distractiv și totodată, mult mai motivant;
  3. Începeți cu obiective realiste. Un exemplu de obiectiv realist ar fi să vă propuneți ca în această săptămână să faceți mișcare de 3 ori. 

Disconfort sau durere

O accidentare, o problemă musculară sau articulară pot fi un impediment în progresul dumneavoastră. Dacă aveți ingrijorări sau vă simțiți inconfortabil, puteți discuta cu un medic înainte de vă apuca de sport. De altfel, puțin disconfort este normal atunci când facem sport, mai ales la început. Cu puțină răbdare și perseverență, veți găsi exercițiile potrivite. E posibil chiar să ajungeți să le îndrăgiți și să reveniți cu drag la ele.

Dacă știți că aveți o afecțiune cardiovasculară sau un risc cardiovascular, este chiar indicat să vă sfătuiți cu un medic referitor la intensitatea exercițiilor și ce tipuri de antrenament vă pot ajuta cel mai bine pe termen mediu și lung.

Exercițiile de încălzire sunt foarte importante și totodată, nu uitați să începeți cu o intensitate scăzută pentru a vă obișnui corpul cu noua activitate. 

Cât de mult trebuie să vă antrenați pentru sănătatea cardiacă?

Câte 30 minute de exerciții fizice moderate de 4-5 ori pe săptămână, dacă nu chiar zilnic, vă pot îmbunătăți considerabil sănătatea cardiacă și nu numai! 

Sportul poate reduce nivelul colesterolului din sânge și tensiunea arterială, iar acest lucru previne riscul de a dezvolta boli de inimă. Exercițiile fizice vă ajută să vă gestionați greutatea, implicit scade riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace, diabet sau alte boli asociate. În plus, a deveni activ poate să amelioreze simptomele anxietății si vă poate ajuta să creșteți calitatea vieții. 

Aveți toate premisele de la care să porniți în demersul de a face sport în mod regulat! CardiOnline vă pune în legătură cu profesioniși în domeniu, iar prin intermediul programului de reabilitare cardiacă, puteți beneficia de exerciții alese într-un mod personalizat.